Télen nem tűz a nap, nincs hőség, és jellemzően több a csapadék mint például nyáron. Akkor mégis miért kellene a tuját öntözni télen? Elsőre logikusnak tűnhet, de mégsem teljesen helytálló érvelés.

A tuja örökzöld, azaz télen is aktív, él, fotoszintetizál és ezért ugyan úgy szüksége van vízre mint az év többi szakaszában.

Hogyan történjen a tuja öntözése télen?

Először is ügyelni kell, a megfelelő időzítésre.

Nulla Celsius fok alatt a víz megfagy, amit a tuja gyökere nem képes felvenni, ezért nagy mínuszokban nem sok értelme van az öntözésnek. De akkor mikor öntözzünk?

Amikor a hőmérséklet nulla fok fölé megy.

Télen is a szokásos ciklusok váltják egymást azaz reggeltől délig emelkedik a hőmérséklet, majd déltől estig csökken a hőfok.

Ha túl korán öntözünk, akkor a fagyott föld nem tudja felvenni a nedvességet, így a tuja sem fogja tudni. Ha túl későn öntözünk, akkor pedig a talajba szivárgott víz könnyen visszafagyhat, így szintén nem tudja felvenni a tuja gyökere az öntözővizet.

Érdemes tehát az öntözést a „legmelegebb” órákra időzíteni.

Milyen gyakran érdemes öntözni?

Ha nincs tartósan és folyamatosan nulla fok alatt a hőmérséklet akkor hetente egyszer érdemes öntözni.

Mennyi vízzel öntözzük a tuját télen?

Jellemzően télen a kerti csap téliesítve van, vagyis nem üzemel.

Használjunk egy megfelelő méretű vödröt és öntsünk egy-egy vödör (10-20L a fa méretétől függően) vizet minden tuja alá. Ez elegendő mennyiség lesz.

Ha így öntözzük a tuját télen, garantáltan meghálálja pl gyors növekedéssel.